THE ONE – projekt wnętrza domu pod Warszawą

Przedmiotem projektu aranżacji wnętrza była przestrzeń dzienna domu w Konstancinie. Zgodnie z oczekiwaniami inwestorów zaproponowaliśmy stonowaną relaksującą kolorystkę i komfortową przestrzeń dzienną.

Projekt wnętrza salonu został wykonany w kolorystyce czarno-białej z dodatkiem orzecha amerykańskiego. Rozłożysty układ sof z komfortowymi fotelami wykończony został melanżową tkaniną. Poduszki na sofie delikatnie kontrastują z tłem, idealnie łącząc w sobie odcienie szarości pojawiające się na sofie i ścianach. Tło ściany telewizyjnej stanowią białe otwierane fronty lakierowane na wysoki połysk. Fornirowana półka na sprzęt rtv pełni jednocześnie funkcję podręcznej biblioteczki i miejsca na wyeksponowanie zdjęć rodzinnych. W centralnej części salony została zaprojektowana nowoczesna, kryształowa lampa, wpisana w kompozycję podświetlonego sufitu podwieszanego. Przestrzeń salonu porządkują designerskie lampy stojące. Za szklanymi drzwiami przesuwnymi zaplanowaliśmy domowe biuro. W razie potrzeby istnieje możliwość wizualnego i akustycznego oddzielenia przestrzeni salonu od gabinetu.

Kolorystyka kuchni nawiązuje do pozostałych przestrzeni domu i tworzy z nimi spójną, jednolitą całość. Projekt kuchni utrzymany jest w tonacji czarno- białej z elementami fornirowanymi. Tapeta nad blatem została zabezpieczona tafą szkła. Fronty kuchenne lakierowane na wysoki połysk posiadają nafrezowane uchwyty oraz szuflady wewnętrzne ukryte za czystymi podziałami szafek kuchennych. Powierzchnie blatów wykończone praktycznymi i wytrzymałymi kompozytami. Płyta indukcyjna na wyspie umożliwia konwersację z osobami siedzącymi przy barku kuchennym. Przestrzeń pod blatem wyspy została wykorzystana na szafki z frontami uchylnymi oraz na szuflady przy płycie indukcyjnej. Sufit podwieszany w kuchni nawiązuje do kształtu wyspy. Chromowany okap wyspowy został zamontowany na tle sufitu podwieszanego. Intensywne oświetlenie rozmieszczone na suficie umożliwia komfortową pracę w kuchni. Oświetlenie ledowa poprawia komfort pracy i jednocześnie pełni funkcję dekoracyjną. Przy wyspie kuchennej zaproponowaliśmy dwa krzesła barowe o ciekawej formie.

Wnętrze jadalni nabrało charakteru dzięki zastosowaniu kontrastowej, geometrycznej tapety. Duży stół fornirowany z tapicerowanymi krzesłami zapewnia komfort podczas spotkań rodzinnych lub codziennych posiłków. Nad stołem zaproponowaliśmy kompozycję ze srebrnych lamp o różnej średnicy. Lampy zamontowane na tle czarnego lacobelu.

Pomiędzy strefą jadalni i salonu znajduje się hol wejściowy. W okładzinę fornirowaną zostały wkomponowane szafy na ubrania oraz drzwi do łazienki dla gości. W okładzinie meblowej zostało także ukryte wejście na klatkę schodową prowadzącą do sypialni głównej oraz pokoi dzieci znajdujących się na poddaszu.